Planując kuchnie na wymiar prędzej czy później padnie pytanie jaki blat
kuchenny wybrać? Czy odpowiedz na to jedno pytanie rozwieją wszelkie wątpliwości? Niestety nie, warto również wziąć pod uwagę wysokość blatu, grubość oraz jego szerokość/głębokość, dopiero po ustaleniu odpowiedzi na te pytania możemy rozpocząć przeglądanie próbnika.
Wysokość blatu
W standardowym podejściu wysokość blatu dla osób o przeciętnym wzroście (170 cm) to 85 cm. Jednakże jeśli jesteś osobą wyższą niż stracone mamy dla Ciebie szybki test,
w którym ocenisz na jakiej wysokości powinien znajdować się blat kuchenny. Po zgięciu przedramienia pod kątem prostym odległość od blatu do łokcia powinna wynosić około 10-15 cm. Na podstawie tego, może w łatwy sposób spersonalizować swoją przyszłą kuchnie na wymiar do własnych potrzeb.
Dodatkowo wyróżniamy kilka wysokości, które cechuje się konkretną użytecznością:
Wysokość barowa
około 100 – 115 cm, strefa ta pozwala na szybkie używanie artykułów i narzędzi, ponadto bardzo często nasz wzrok kieruje swoje skupienie właśnie na tą wysokość.
Wysokość podręczna
około 90 – 100 cm, przystosowana do obierania, krojenia i innych czynności związanych z gotowaniem, które nie wymagają od nas niezliczonych pokładów energii.
Wysokość robocza
około 85 – 90 cm , standardowa wysokość przeznaczona do działań z większym zaangażowaniem energii np.: ucieranie, mieszanie gęstych substancji.
Wysokość ekstremalna
około 70 cm – 80 cm przeznaczona tylko i wyłącznie do prac, w których niezbędny jest nacisk dużą siłą. Mamy tutaj na myśli np.: wałkowanie ciasta. Wysokość 70/80 cm to również idealna wysokość do spożywania posiłków.
Grubość blatu
Standardową obecnie grubość blatów wynosi 3,8 cm. Taka grubość pozwala na zamontowanie zlewozmywaka oraz płyty kuchennej bez większych problemów. Prawie 4 cm grubości sprawia, że blat jest wytrzymały i nie podatny na nagłe silne uderzenia.
Ciekawym rozwiązaniem są blaty firmy FINSA o grubości 1,3 cm. Płytą bazową blatu jest Compac Plus – wilgocioodporna płyta MDF o bardzo dużej gęstości i wytrzymałości, zaleta blatów jest jej wysoka odporność na wilgoć, porysowania i wysoką temperaturę występuje w 8 dekorach kolorystycznych. Możemy stosować je do kuchni, łazienek czy blatów biurowych.
Głębokość blatu
Standard wynosi 60 cm, jeśli jednak jest potrzeba zamontować głębszy blat ze względu na elementy stałe w kuchni, to nie ma przeciw temu wskazań. Głębokość blatów laminowanych dochodzi do 120 cm.
Najczęstszej wybierane blaty dla kuchni na wymiar to:
Blaty laminowane
Wybierane najczęściej przez naszych klientów, zapewne dlatego, że blaty te cechują się odpornością na wilgoć, plamy, wysoką temperaturę, uszkodzenia, a do tego cechują się przystępną ceną. Jedyną wadą jest możliwość odkształcenia się blatu pod wpływem wody, która dostanie się poprzez złe połączenia.
Grafika pobrana z firmy juan.pl
Blaty drewniane
Najładniej komponujące się blat w przemyślany wystrój kuchni. Jednakże czy na pewno zamawiamy kuchnie na wymiar tylko dla walorów estetycznych, praktyka odkrywa tutaj zdecydowanie ważniejszą role. Blaty drewniane niestety mają więcej wad niż zalet:
– mała odporność na uszkodzenia, plamy i temperaturę.
– drewno podane jest również na chłodnie płynny dlatego niefortunny wypadek może przełożyć się na zniszczony blat. Do kuchni zdecydowanie najbardziej polecamy blaty z twardego drewna, dęba czy buku, dodatkowo ich powierzchnia jest zabezpieczana poprzez lakierowanie lub olejowanie.
Zapraszamy po więcej do naszej galerii zdjęć, gdzie zobaczysz nasze realizacje mebli na wymiar lub napisz do nas teraz aby dowiedzieć jaki aktualnie jest okres oczekiwania na realizacje zamówienia.